Wat is het doel van je evenement?
Geweldig: je hebt het besluit genomen om een evenement te organiseren. Maar wat nu? Waar begin je? En wat moet er nu precies allemaal geregeld worden? Bij het organiseren van een evenement komt veel bij kijken. Daarom is het handig om een stappenplan te hebben zodat je precies weet welke actie je moet ondernemen om van jouw evenement een succes te maken. In dit artikel gaan we eerst inzoomen op het belangrijkst aspect van jouw evenement: wat is het doel van je evenement? En hoe maak je deze duidelijk?
Een doel bepalen voor jouw evenement
Het bepalen van jouw doel van jouw evenement is altijd stap één bij het organiseren van ieder ander evenement. Er kunnen verschillende doelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- informeren
- educatie aanbieden
- entertainen
- een soort ‘beloning’
- netwerken
Zodra je je doel helder hebt, dan kan je daar alles aan ophangen.
Voorbeeld doel evenement
Ik zal een voorbeeld geven: als het je doel is om te netwerken op je evenement dan is het belangrijk dat je hier ook de gelegenheid toe geeft. Zet niet heel het programma vol met allerlei workshops waarbij men alleen maar kan luisteren maar zorg voor interactie, zorg ervoor dat mensen zichzelf kunnen laten zien en geef ze de kans om met elkaar in gesprek te komen. Je kunt dit sturen, door een vraag of voorwerp mee te geven waarmee ze zichzelf voorstellen, maar je kan het ook los laten, de keuze is aan jou.
Als het je doel is om mensen iets te leren dan is het goed om vooraf te bedenken wat je ze wil leren en hoe je ze dat wil leren. Je kan vooraf huiswerk toesturen, werkboeken maken en een samenvatting van het geleerde meegeven.
Zorg ervoor dat je doel altijd SMART geformuleerd is.
Wat is dat ook alweer SMART?
- Specifiek: maak je doelstelling zo concreet mogelijk.
- Meetbaar: zorg ervoor dat je aangeeft van – waar je naar toe wil. Liefst met cijfers.
- Acceptabel: het doel moet overeenkomen met je bedrijfsdoel.
- Realistisch: is je doel wel haalbaar?
- Tijdsgebonden: wanneer heb je je doel behaald, in welke tijd?
Dus als je doel netwerken is dan kan je SMART doelstelling zijn: ik wil dat iedere bezoeker van mijn evenement minimaal 3 nieuwe contacten opdoet tijdens het evenement.
Als je doel verkopen is, dan kan je SMART doelstelling zijn: ik wil tijdens mijn evenement, 10 verkopen maken van totaal € 25.000,-.
Is het gelukt? Top! Vergeet dan niet achteraf te evalueren of je je doel behaald hebt.
Je hebt je doel bepaald en hoe nu verder? Lees verder hoe je jouw evenement kan organiseren in 5 stappen.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het plannen of organiseren van een evenement voor jouw bedrijf? Dan help ik je hier graag bij. Mijn naam is Wendy van den Noord en ik ondersteun bedrijven en ondernemers bij het plannen en organiseren van bedrijfsevenementen.
Meer informatie? Vul onderstaand contactformulier in.